Radionica za obuku zavarivača u Tehničkoj školi "Rade Metalac"

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) koja realizuje projekat "Podsticanje zapošljavanja mladih" u saradnji sa Odeljenjem za društvene delatnosti i lokalni razvoj Grada Leskovca i Tehničkom školom “Rade Metalac”, u četvrtak, 23. novembra 2017. godine, u Tehničkoj školi “Rade Metalac” uručila je najsavremeniju opremu za zavarivanje na kojoj će se u narednom periodu realizovati stručne obuke za jedno od najdeficitarnijih zanimanja na tržištu rada kod nas, u Evropi  i svetu.

Na svečanom otvaranju govorili su gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović, vođa projekta "Podsticanje zapošljavanja mladih" Hajnc Diter Harbers, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Leskovcu Dejan Stanković i direktor Tehničke škole “Rade Metalac” Slavoljub Stanojević.
 
U okviru Regionalnog centra za kontinuirano obrazovanje odraslih koji funkcioniše pri Tehničkoj školi “Rade Metalac” najveće interesovanje u poslednjih par iskazano je za obuku za zavarivače. Do sada je ove obuke prošlo 40 polaznika koji su sa dobijenim sertifikatom i međunarodno priznatim atestom odmah našli zaposlenje.
 
U Jablaničkom okrugu, koji zajedno sa Niškim čini jedan pilot region projekta , najveći potencijal za zapošljavanje mladih je prepoznat u poljoprivredi, kao i u stručnim obukama za mlade na zahtev poslodavca ili na osnovu potreba tržišta rada. Jedna od takvih stručnih obuka je i obuka za zavarivače.
 
U RCKOO-u Tehničke škole se realizuju 17 različitih vrsta obuka od kojih najveće interesovanja vlada za obuku za zavarivače koju realizuju nastavnici Tehničke škole „Rade Metalac“, a proveru za izdavanje međunarodno priznatog atesta i sertifikata realizuju profesori Mašinskog fakulteta u Nišu.