Obeležen Dan osoba sa invaliditetom

Generalna  skupština Ujedinjenih nacija je 3 . decembra 1982. godine, usvojila svetski Program za osobe sa invaliditetom  i od tada se taj dan obeležava kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Pretpostavlja se da je svaki deseti stanovnik planete  pripadnik  ove nevidljive manjine.

Predstavnike organizacija  i udruženja invalida  je, u ime grada, na  prijemu 1.12 2017. godine, u Svečanoj sali grada  pozdravila zamenica gradonačelnika Leskovca, Jasmina Ranđelović. Zamenica gradonačelnika je istakla da grad  izdvaja značajna sredstva kako bi se položaj ove manjine popravio i stav društva promenio.
 
Za licencirane usluge - usluge personalnog asistenta i dnevnog boravka za mlade i osobe sa smetnjama u razvoju od 2017. godine grad Leskovac  je izdvojio 8.2 miliona dinara.  Budžetom za 2018. godinu za licencirane usluge će biti izdvojeno 9.850 miliona dinara  a za projektne aktivnosti 32.850  miliona dinara, što ukupno iznosi  42,7 miliona dinara, rekla je  Jasmina Ranđelović.
 
U ime  osoba sa invaliditetom javnosti i građanima su se obratili - Gordana Stojanović, iz Udruženja  distrofičara Jablaničkog okruga i Svetislav Marjanović , iz Centra za  samostalni život. Naglasili su  da se trećeg decembra, već proteklih dvadeset pet godina, obeležava  Međunarodni dan i tako skreće pažnja na invalide  koji imaju prava da žive kao i svi drugi.
 
Položaj ove manjine se u društvu popravlja ali ga i dalje karakterišu fizička i finansijska nepristupačnost, nedovoljna socijalna i ekonomska uključenost, predrasude i stavovi društva , neodgovarajuća koordinacija institucija. Cilj  je da do 2030. godine niko ne sme da bude zaboravljen, rekla je Gordana Stojanović.
 
Svetislav Marjanović je istakao da se situacija za leskovačke pripadnike ove manjine popravlja jer se preko Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj Gradske uprave kontinuirano finansiraju instutucije i udruženja, a broj  korisnika povećava.  Marjanović je apelovao da se ta podrška  nastavi jer 3. decembar jedan dan u godini a život traje 365 dana. Gordana Stojanović je, kao dobar primer brige o osobama sa invaliditetom pohvalila postavljanje gradskih česmi koje su dostupne  i za osobe sa invaliditetom.