Hrana etno restorana u Beogradu koju donosi kuvar

Gde u Beogradu probati pravu srpsku tradicionalnu hranu

Beograd je mesto gde se ukrštaju mirisi domaćih jela, pesma tamburaša i gostoprimstvo koje ne zna za žurbu.

Iako grad svakim danom postaje sve moderniji, mnogi restorani i dalje čuvaju srce stare srpske kuhinje.

Za one koji žele da probaju pravu tradicionalnu hranu, ovo su mesta gde svaka porcija ima ukus detinjstva i domaće topline.

Kategorija Informacija
Fokus teksta Gde probati autentičnu srpsku hranu u Beogradu
Broj restorana 6 preporučenih mesta
Glavni akcenat Tradicionalni recepti, domaći ukusi i autentičan ambijent
Idealno za Turiste i lokalce koji žele pravo gastronomsko iskustvo

1. Etno restoran Mirovica – teletina ispod sača koja miriše na dom

Na obroncima Avale, okružen zelenilom i mirom, nalazi se etno restoran Mirovica.

Svako jelo priprema se po receptima koji su se čuvali generacijama.

Na meniju su teletina ispod sača, jagnjetina, sarma i domaće pite koje se razvlače ručno.

Sve miriše na ognjište i bakinu kuhinju.

Gosti često kažu da je ovo mesto gde se svaka čaša rakije i zalogaj mesa pretvaraju u pravi doživljaj Srbije.

2. Restoran Zavičaj – domaća gibanica koja vraća detinjstvo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Restoran Zavičaj (@restoranzavicaj)

Zavičaj spaja jednostavnost i domaću toplinu.

Enterijer od drveta i starinskih detalja čini da se svaki gost oseća kao kod kuće.

U meniju se nalaze jela poput pasulja sa kolenicom, gibanice, punjenih paprika i domaćeg hleba koji se peče na licu mesta.

Svaki obrok ima miris dima i putera, kao da dolazi pravo iz starog šporeta na drva.

3. Kafana Dva Jelena – teleća čorba po starinskom receptu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DVA JELENA, Skadarlija (@dvajelena)

U srcu Skadarlije, Dva Jelena su simbol boemske tradicije i kuhinje koja odoleva vremenu.

Na meniju su teleća čorba, pečenje, prebranac, ajvar i domaći sir.

Uz tamburaše i čašu vina ili tradicionalne rakije, turisti i Beograđani zajedno uživaju u starom duhu grada koji ne bledi.

Ovo je jedno od onih mesta gde hrana ima dušu, a svaka pesma priču.

4. Stara Hercegovina – đuveč koji se kuva s ljubavlju

Stara Hercegovina neguje spor tempo pripreme, jer dobra hrana zahteva strpljenje.

U glinenim posudama kuvaju se jagnjetina, đuveč i čorbe bogate povrćem. Miris pečenog mesa i toplog hleba širi se čim se uđe, a porcije su obilne i iskrene, bez preterivanja.

Ovo je pravo utočište za one koji vole jaku, domaću kuhinju sa karakterom.

5. Tri Šešira – sarma koja se pamti

U Skadarliji, među kaldrmom i starim fasadama, Tri Šešira su simbol tradicije Beograda.

Na stolu se smenjuju čorbe, jagnjetina, sarma i pečene paprike. Zvuk tamburice i miris vina stvaraju atmosferu koja podseća na stare filmove.

Svaki turist ovde oseti duh Beograda, jer svaka večera ima toplinu doma i veselje praznika.

6. Restoran Knežev Han – kolači sa orasima i medom za sladak kraj

Knežev Han čuva duh starih srpskih konaka, ali sa daškom modernog stila.

Gosti mogu da probaju teleći paprikaš, jela od divljači i domaće kolače sa orasima i medom.

Zidovi ukrašeni starim predmetima i ikonicama daju prostoru poseban mir, dok topla svetlost i tihi zvuci violine stvaraju ugođaj kao iz prošlih vremena.

Da zaokružimo priču

Beograd čuva mirise i ukuse koji pričaju o zemlji bogate tradicije.

Svaki od ovih restorana donosi deo te priče kroz jela, muziku i osmeh domaćina.

Oni koji požele da osete pravu Srbiju, pronaći će je tamo gde se kuvanje pretvara u umetnost, a hrana u sećanje.

Nazad Na Vrh